Vánoce bez knihy jako by nebyly a letos je opravdu z čeho vybírat. Přinášíme vám několik tipů na čtení z oblasti ekologie a udržitelnosti pro malé i velké čtenáře. Najdete v nich inspiraci k vaření ze sezónních potravin, tipy na udržitelnější cestování, či srozumitelné vysvětlení klimatické změny pro děti.

Tipy pro velké čtenáře

Neobyvatelná země

Autor: David Wallce-Wells

Neobyvatelná země je prvotinou amerického novináře Davida Wallce-Wells, který se věnuje environmetálním tématům a klimatické krizi. Kniha je postavená na zkoumání vědeckých výzkumů o změně klimatu v různých sférách. David Wallce-Wells dává poznatky do souvislostí a předpovídá, jakým způsobem klimatická změna ovlivní náš každodenní život. Dle autora nás v blízké budoucnosti čeká například politický kolaps, nedostatek potravin či více pandemií.

Dobrý život ve stínu konzumní společnosti

Autor: Tomáš Hajzler

Autor rozebírá Aristotelovo pojetí „dobrého života“ na příkladu moderní společnosti. Podle něj totiž okolí člověka ovlivňuje daleko víc než on sám, a proto se v knize zaměřuje na pět společenských ekosystémů, ve kterých trávíme svůj život – rodina, škola, práce, společnost a planeta. V jednotlivých sférách rozebírá stinné stránky naší společnosti. Nakonec však poodkrývá alternativnější přístupy k uspořádání života, které člověku pomohou se ze začarovaného kruhu konzumní společnosti dostat.

Rytmus roku s Hankou Zemanovou

Autorka: Hanka Zemanová

Unikátní kuchařka od propagátorky bio potravin Hanky Zemanové plná receptů na celý rok pouze ze sezonních potravin. Kuchařka je postavena na přirozeném rytmu přírody, jehož dodržování přináší mnoho výhod, jak po zdravotní stránce, tak i po té ekologické. Recepty v kuchařce jsou rozděleny podle měsíců, dle toho, jaké potraviny se dají sehnat z lokální produkce či ve volné přírodě.

Něž stromům dojde dech

Autor: Peter Wohlleben

Knihy od Petra Wohllebena se objevily již v našich loňských tipech a jinak tomu nebude ani letos. Novinka Než stromům dojde dech je především o schopnosti stromů učit se, jak se adaptovat na změnu klimatu. Kniha volně navazuje na autorův bestseller Tajný život stromů. Jejím poselstvím je upozornit čtenáře na to, že stromy pro svůj život lidi nepotřebují, ale v případě lidí je to přesně naopak.

Ekoturistika

Autor: Maddalena Stendardi

Kniha s nádhernými fotografiemi pro každého cestovatele, kterému záleží na životním prostředí. Autorka Maddalena Stendardi zmapovala padesát destinací z celého světa vhodných k zelenějšímu objevování. Turistické trasy ke každé destinaci jsou podrobně zpracovány a vhodné pro pěší turistiku, cyklistiku, jízdu na koni, kánoi či kajaku. Ekoturistika navíc obsahuje i obecné rady a tipy, jak cestovat s co nejmenší ekologickou zátěží pro okolí.

Tipy pro malé čtenáře

František z kompostu

Autor: Simona Čechová

Návod na výrobu kompostu ukrytý v příběhu žížaly Františka. Hlavní hrdina knihy bydlí v koutě zahrady na kompostu a trápí ho, že na rozdíl od svých kamarádů pavouka, včely a mravence, neumí nic užitečného. Kniha je určena spíše mladším dětem. Autorka Simona Čechová pomocí příběhu perfektně vysvětluje princip fungování kompostu. Kromě ekologické tématiky má příběh další přesah v tom, že každý na světě má svoje místo.

Zelená (se) Země o přírodě, ekologii a tak

Autor: Jenny Jordahlová, Ole Mathismoen

Autoři vytvořili komiksový průvodce o přírodě a o tom, jak ji lidé ovlivňují. Zajímavosti ze světa přírody jsou doplněny vysvětlením ekologických problémů dneška i tipy, jak se k přírodě chovat šetrněji. V knize nechybí vysvětlení složitějších pojmů, kvízové otázky a různorodé úkoly.

Palmy na severním pólu

Autor: Marc ter Horst

Proměny klimatu od samého počátku Země až do dnešních dní dětem představí kniha Palmy na severním pólu. Autor Marc ter Horst s vtipem a jednoduše vysvětluje malým čtenářům co klimatickou změnu dnes způsobuje a jaké jsou její následky.

Mia a svět

Autor: Barbara Nesvadbová, Lucie Mádlová

Nejpalčivější společenské otázky dneška jsou podány dětskýma očima devítileté holčičky Mii. Kniha českých autorek je koncipovaná tak, aby dětem přiblížila Cíle udržitelného rozvoje. Kromě problematiky odpadu nebo plastu v oceánech se v příběhu objevuje téma společenské nerovnosti či válek. Místy náročný příběh však končí pozitivně a s nadějí toho, že Země může být i v budoucnu krásným místem pro život dalších generací.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.