Startupová firma GreenTech, která vyrábí technologie pro indoorové pěstování potravin, se stala hlavním dodavatelem zeleniny v pobočce sítě Radisson Blu Hotels v Dubaji. Nově vzniklá farma Urbanio zásobuje čerstvou zeleninou hotelovou restauraci.

„Velice mě těší, že se nám povedla spolupráce s Fish Market Restaurant. Zákazníci si tak mohou například k humru objednat přesně ten salát, na který mají chuť,” uvádí Dmitrij Lipovskij, zakladatel společnosti GreenTech.

V Česku indoorová farma od GreeenTech funguje například v Manifesto Marketu na pražském Andělu. Vypěstované potraviny využívají kuchaři v restauracích Manifesta, návštěvníci si je ale mohou koupit i pro vlastní potřebu.

Pěstujeme tam, kde je to potřeba

Hydroponie umožňuje pěstovat potraviny s pomocí technologií přímo v místě, kde jsou potřeba. Vše je tedy čerstvé a lokální. „Hydroponicky se dá pěstovat téměř veškerá zelenina, pouze některé druhy jsou ale ekonomicky výhodné. Velmi záleží na délce vegetačního cyklu a náročnosti na světelné a prostorové podmínky,“ uvádí Karolína Pumprová, jednatelka městské farmy HerbaFabrica. Ta pěstuje výhonky na hydroponické farmě v pražských Holešovicích, přičemž týdenní produkce společnosti se pohybuje v řádu tisíců balení.

Nejnáročnější na pěstování jsou rostliny, které potřebují konkrétní prostředí, jako třeba wasabi nebo šafrán. Poměrně křehký ekosystém hydroponického pěstování je citlivý na škůdce či choroby. „Dalšími úskalími jsou různé problémy s automatizací systému, kde je třeba důkladně nastavit podmínky, aby vše fungovalo správně. Sebemenší výkyv může mít vliv na produkci,“ popisuje Pumprová.

Zákazníci mohou mít jakékoliv požadavky, pěstovat jde ledacos. Nejčastěji hydroponické farmy kvůli náročnosti podmínek pěstují výhonky či saláty. Při hydroponickém pěstování se nepoužívají žádné postřiky. Oproti konvenčnímu zemědělství je i výrazně menší spotřeba vody.

Víno jde i bez pesticidů. Když stříkají, tak sírou, přesličkou nebo kypřicím práškem

Tři a půl litru vody na jeden salát

Tuzemská hydroponická farma Zápy se převážně zaměřuje na produkci salátů. Ve skleníku o rozloze 162 metrů čtverečních týdně vypěstuje přibližně 1 300 kusů. Podle dat společnosti je průměrná spotřeba vody 3,6 litru vody na jeden kus salátu. Spotřeba elektřiny během se během roku proměňuje. V zimních měsících přibližně 1500 kilowatthodin týdně, v letních tisíc.

Nárůst cen energií proto společnosti dělá potíže. „Znamená to pro nás velký nárůst vstupních nákladů. Snažíme se nicméně najít způsob, jak tuto nestabilitu z hlediska energií vyřešit a hledáme alternativní zdroje, které by pokryly alespoň část spotřeby,“ popisuje Pumprová.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám jsou možnosti pěstování potravin na Arabském poloostrově velice omezené. Hydroponické farmy by měly státům s takovými podmínkami pomoci k větší potravinové soběstačnosti.

V koši restaurací skončí ročně přes 20 tisíc tun jídla a zbytků. Zbytečně. Odpad jde zkompostovat

Zelenina pro Arabský polostrov

Vizí zakladatele společnosti GreenTech je spojit se s mezinárodními potravinovými řetězci a pěstovat čerstvou zeleninu přímo v supermarketech. „Zní to jako nápad od spisovatele vědecko-technické literatury, ale k jeho realizaci jsme mnohem blíž, než jsme si před dvěma třemi lety odvážili věřit,” uvádí Lipovskij.

Společnost GreenTech nyní jedná nejenom se Spojenými arabskými emiráty, ale také se Saúdskou Arábií a partnery z Kataru, který je v současné době stoprocentně závislý na dovozu ovoce a zeleniny. „Většina států na Arabském poloostrově se zajištění potravinové dostatečnosti věnují na vládní úrovni. Pandemie a válka na Ukrajině ukazují, že bychom tuto otázku neměli brát na lehkou váhu ani tady v Evropě,” dodává Lipovskij.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.