Evropská unie od letošního listopadu omezila používání 33 chemických látek využívaných při výrobě oblečení a dalšího textilu. Některé z nich totiž mohou poškozovat zdraví.

Zapovězené látky slouží k tomu, aby oblečení neztrácelo barvu a zabraňují jeho srážení. Některé z nich mají podle EU prokazatelný vliv na vznik rakoviny a reprodukčních problémů. Tyto látky jsou nebezpečné v případě, že přijdou ve velkých dávkách do styku s pokožkou  Proto by se kontakt s nimi měl co nejvíce omezit. Zákaz se vztahuje na všechny textilní výrobky, které se ve státech unie vyrábějí nebo se na evropském trhu prodávají.

„Zkoumáme všechny druhy spotřebního zboží a zjišťujeme, zda obsahují nebezpečné chemické látky, jak je definuje evropská legislativa. Nicméně ještě do nedávna se pozornost chemických inspekcí v Evropě na chemické látky v oblečení nezaměřovala. Podle těchto nových pravidel může nyní každá evropská země omezit výrobu a dovoz takových látek,“ uvedla Emma Westerholm ze Švédské agentury pro chemické látky, která se vzniku nových pravidel pro textilní výrobce spolupodílela.

Podle Olgy Chybové z české společnosti Inotex, která se zabývá inovacemi v textilním průmyslu, jde o omezení pro látky klasifikované jako karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci, které přicházejí do styku s lidskou kůží a v obuvi.

„Tyto látky jsou pod drobnohledem již dlouhou dobu a zodpovědní evropští výrobci sami už dávno přecházeli na bezpečnější varianty chemikálií používaných při výrobě. Používání těchto látek je často již nějakým způsobem omezeno evropskou legislativou, případně je jejich přítomnost v textilních výrobcích či obuvi v mnoha případech výrobci limitována na dobrovolné bázi,“ uvedla Chybová.

Podle ní se tak děje například u výrobků certifikovaných podle OEKO-TEX STANDARD 100 nebo prostřednictvím seznamů omezených látek (Restricted Substances Lists) mnoha oděvních či nábytkářských řetězců.

Pro řadu velkých výrobců oděvů tak nové omezení nepřinese pravděpodobně žádné výrazné změny, protože zmíněné látky už nepoužívají. To potvrzuje například Petra Kheková, ředitelka společnosti Retail Fashion, která v Česku provozuje prodejny Esprit. „Esprit již tyto chemikálie nepoužíval a proto složení oděvů nemusel řešit,“ uvádí.

Jiná situace ale může být u levných nekvalitních výrobků importovaných ze třetích zemí. Právě textil se dlouhodobě řadí spolu s hračkami mezi nejčastěji hlášené nebezpečné výrobky dovážené především z Číny.

„U dovážených výrobků se textil dlouhodobě řadí do první trojky nebezpečných výrobků dovážených do EU.  Je třeba, aby dodržování nastavených požadavků legislativy bylo u importovaných výrobků důsledně kontrolováno,“ doplňuje Chybová. Kontroly jsou nutné jak z důvodu ochrany zdraví spotřebitelů, tak proto, aby evropští výrobci nebyli kvůli dodržování těchto i mnohých dalších požadavků ze strany EU znevýhodněni levnými dovozy nekvalitního zboží.

Nebezpečné chemikálie a ničení životního prostředí jsou spojované s levnou módou z Asie. K barvení oblečení se používají látky, které jsou často karcinogenní a po použití se dostanou do řek a moří. V důsledku toho je produkce takzvané rychlé módy druhým nejhorším znečišťovatelem pitné vody na světe, hned po zemědělství.

Přes nová pravidla se oblečení s nebezpečnými látkami stále může objevovat i u nás. Ekologický spolek Arnika minulý týden zveřejnil zprávu s výsledky testů, které prokázaly rizikové látky u dvou párů zimních rukavic pro děti. Analýzu složení rukavic nechal udělat sám spolek.

Rukavice obsahovaly fluorované látky PFAS poškozující hormonální a imunitní systém. U jedné ze značek rozbor navíc odhalil zakázanou rakovinotvornou chemikálii PFOA. Obě látky zajišťují nepromokavost textilie. Arnika doporučuje k ověření bezpečnosti oblečení používat mobilní aplikaci Scan4Chem, která na přítomnost rizikových látek upozorní po načtení čárového kódu. 

 

 

 

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.